Forum News

Obiceiuri de Crăciun de prin lume adunate

Obiceiuri de Crăciun de prin lume adunate

by Belanciuc Iulia -
Number of replies: 0

● Italienii pun cadourile intr-un bol numit "urna sortii" care se plasează sub bradul de Crăciun. Apoi, fiecare membru al familiei ia pe rând un cadou din bol. Cadourile pot avea o temă sau o culoare anume. În trecut în Italia nu se impodobeau brazi de Crăciun, în schimb, se decorau cu fructe piramide mici din lemn.

● În Etiopia, de Crăciun se sfintesc apele. Oamenii aruncă flori în râuri sfințite, apoi intră in apele acestora pentru a fi binecuvantați.

● Olandezii au un simț al umorului minunat. Ei ascund cadourile intr-o budinca, intr-un cartof sau impacheteaza un cadou mic intr-un pachet mare.

● În Japonia ajunul Crăciunului este ziua in care se consuma carne de pui si prajituri cu căpsuni. În cultura lor este lipsa de politețe trimiterea felicitarilor de culoare rosie, din moment ce scrisorile de deces sunt de aceasta culoare.

● Islandezii au 13 Mosi Craciuni, care sunt de fapt niste spiridusi neastâmpărați. Ei încep să viziteze casele oamenilor din 12 decembrie, iar in ziua de Craciun ajung cu totii. Adesea, ei lasa un cadou în pantofii copiilor cuminți sau un cartof în pantofii copiilor neascultători. De asemenea, în Islanda nu există emisiuni la televizor în ziua de Crăciun între orele 17 si 22. Astfel se asigură petrecerea unui Crăciun liniștit cu familia.

● În Danemarca exista un spridus neastamparat de Craciun care isi face aparitia pacalindu-i pe oameni. El poarta o boneta rosie, ciorapi rosii si haine gri de lana. Danezii lasa afara un bol cu budinca in Ajunul Craciunului pentru a-l determina sa-si pastreze pacalelie in limite decente.

 În Moldova  una dintre cele mai vechi tradiţii de Crăciun sunt crăciuneii. Potrivit tradiției din primul aluat se face un colac special, numit „Crăciun” sau „Crăciunel” în formă de cifra opt neîncheiată. Crăciuneii se pun la icoană și se păstrează pînă primăvara, urmînd să fie împărțiți la vite pentru a fi sănătoase.

 

 

Ce tradiții mai  cunoști?

Attachment Traditii populare romanesti.JPG